SUNT PROTEINELE CHIAR ATAT DE IMPORTANTE ?

 

240_f_100515508_vytxvqp8uiwp0hq8y8dlcyjzx6e2nyt8

Cred ca oricine alearga , merge la sala sau face orice fel de miscare a auzit macar de proteine asa ca ar fi bine sa vedem ce rol au proteinele in organism si mai apoi sa ne formam fiecare o parere.

Proteinele sunt substante organice macromoleculare esentiale vietii , formate din aminoacizi .Aminoacizii sunt unitatile structurale de baza ale proteinelor si in acelasi timp , si produsii finali de digestie ai acestora.

Proteinele au rol structural , energetic si functional, fiind formate din : 50-52% carbon , 15-18% azot , 21,3-21,8% oxigen , si 6,8-7,7% hidrogen .

Pe langa aceste elemente majoritatea proteinelor contin sulf si fosfor . Iar unele dintre ele au in componenta lor metale (fier , mangan , zinc , crom , etc.)

Principalele surse proteice alimentare naturale sunt reprezentate de : carne , peste , lapte , oua , branzeturi , fainuri , cereale si leguminoase. Fructele si legumele contin o cantitate redusa de proteine.

In raport cu capacitatea lor de a mentine viata si cresterea , ceea ce le confera valoare biologica proteinele se impart in :

Proteine complete – contin intr-o proportie suficienta aminoacizi esentiali , putand fi capabile sa mentina tesuturile in stare de integritate si sa asigure o dezvoltare normala ( oua , carne , peste si lapte )

Proteine partial complete – pot mentine viata dar le lipsesc intr-o masura importanta aminoacizii care sunt necesari pentru asigurarea cresterii ( gliadina continuta in cereale)

Proteinele incomplete – nu pot reface tesuturile care se reinnoiesc permanent , nu pot asigura mentinerea vietii si cresterea normala ( gelatina si zeina din porumb )

Conform studiilor cea mai mare valoare biologica o au proteinele din ou , care sunt considerate si proteine etalon . Din 100g de azot , provenit din proteinele oului, organismul uman retine 94-97 g .

Proteinele au multiple functii in organism .

Ele indeplinesc in primul rand un rol structural , intrand in componenta tuturor celulelor si furnizeaza materialul necesar refacerii si cresterii tesuturilor .

De asemenea ele intervin in reglarea diferitelor procese metabolice , prin intermediul biocatalizatorilor , in a caror structura intra substante proteice.

Totodata ele au rol in mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui.

Prin arderea proteinelor pana la dioxid de carbon si apa se elibereaza in medie 4,1 calorii pentru fiecare gram de proteina .Organismul recurge la aceasta sursa de energie doar atunci cand scad posibilitatile calorice provenite din glucide si lipide .

Folosirea proteinelor in scop energetic este mai putin avantajoasa pentru organism , care se vede nevoit sa se lipseasca de aportul unor principii nutritive extrem de importante pentru organism .

Asadar cate proteine trebuie sa consumam pentru o functionare optima a organismului ?

Pentru adulti necesarul proteic este de 1,2-1,5g/kg corp/zi in timp ce la persoanele varstnice este de 1g/kg corp/zi deoarece scade intensitatea reactiilor metabolice .

Efortul fizic crescut ridica necesarul proteic la 2g/kg corp/zi atingand la sportivii de performanta 2,5g sau chiar 3g/kg corp/zi .

In speranta ca nu te- am plictisit cu acest articol , te rog sa apesi butonul share , iar daca ai un alt subiect care te-ar interesa  sa fie abordat lasa un comentariu si spune care este acela .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *