CATA APA TREBUIE SA BEM ?

240_f_80002608_qhroycieaq5yaa0ojpvjzatg79ehprcf

O intrebare la care fiecare are cate un raspuns …insa hai sa aflam cate ceva despre rolul banalei ape si apoi sa ne hotaram asupra cantitatii .

Apa este cel mai important constituent al corpului uman , o cantitate de pana la patru cincimi fiind constituita din apa .

Aceasta importanta este pusa in evidenta de faptul ca un om nu poate supravietui mai mult de cateva zile fara apa , pe cand fara mancare se poate trai mai mult .

Apa este solventul principal pentru produsii de digestie , fiind esentiala pentru eliminarea reziduurilor si toxinelor din organism.

Desi nu exista o doza foarte exacta recomandata , sase pahare de apa zilnic sunt recomandate ca fiind minim suficiente pentru o buna sanatate .

Asa cum am mai spus , rolul apei in organism este foarte important. Pentru ca o reactie biochimica sa poata avea loc ,este nevoie ca substantele care urmeaza sa interactioneze sa fie dizolvate in prealabil in apa .

In organism au loc numeroase reactii chimice , al caror rezultat sunt energia si caldura , reactii care sustin metabolismul necesar vietii.

O alta proprietate a apei este aceea de a disipa caldura prin evaporare . Aceasta insusire fiind foarte importanta in fiziologia termoreglarii organismului.

La temperaturi atmosferice ridicate , organismul primeste mai multa caldura decat are nevoie . Daca aceasta caldura nu ar fi disipata , organismul ar avea de suferit.

Din fericire , corpul uman dispune de o serie de mecanisme de eliminare a caldurii . Unul dintre ele se bazeaza pe prezenta apei si presupune schimbarea acesteia din stare lichida in stare gazoasa cu o pierdere de caldura (transpiratia )

Astfel fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii la temperatura camerei , faciliteaza pierderea a 580 de calorii .

Asadar cata apa trebuie sa consumam ?

Pentru o persoana sanatoasa care traieste intr-o regiune temperata (cum ar fi Romania ) si care efectueaza eforturi fizice moderate , aportul hidric este de aproximativ 2500 ml de apa /zi .

Aceasta cantitate este generala , ea poate varia in functie de masa corporala , activitatea fizica efectuata , etc.

Daca ti s-a parut un articol interesant , te rog apasa butonul share iar daca ai un alt subiect pe care ti-ar placea sa il abordam lasa un coment .

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.